U bent hier: Home / Einddatum voor Blackboard Portfolio

Einddatum voor Blackboard Portfolio

Inleiding

Deze toepassing heeft als einddatum 15 september 2024.

Net als cursussen en community's in Toledo, verhuist het Blackboard portfolio naar de cloud (let op: Toledo portfolio -of MyPortfolio- blijft onveranderd).

De portfoliotoepassing in de cloud is in wezen dezelfde als de huidige toepassing die binnen Toledo wordt aangeboden. Ook in de nieuwe omgeving (Ultra Portfolio's) kunnen portfolio's gemaakt en gedeeld worden, maar er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Blackboard voorziet geen geautomatiseerde overzetting van de oude naar de nieuwe omgeving. Portfolio's moeten dus manueel overgezet worden. Hiervoor kan je een stappenplan voor de studenten terugvinden. 
  • Enkele functionaliteiten ontbreken:
    • Templates
    • Automatisch opnieuw delen van portfolio’s na wijzigingen; studenten zullen dat handmatig moeten doen
    • Portfolio assignments

Enquête

Vanuit ICTS KULeuven willen we de noden van de huidige Blackboard portfolio-gebruikers in kaart brengen en nagaan welke features van BB portfolio momenteel gebruikt worden. Jullie kunnen ons hierbij helpen door de vragenlijst in te vullen.

(Let op: deze vragenlijst is enkel van toepassing op het portfolio van Blackboard, niet op MyPortfolio van Toledo!)

De vragenlijst neemt slechts 5 à 10 minuten in beslag.

Bedankt voor jullie bijdrage!

Alternatieven

MyPortfolio is een portfolio-toepassing waarbij het accent ligt op begeleiding, opvolging en feedback. My Portfolio is opgebouwd uit taken waarbij de studenten vragen invullen, zichzelf kunnen scoren en/of documenten opladen. Het is mogelijk de verschillende taken een feedback-knop te geven. Bovendien kunnen taken meestal meerdere keren ingevuld worden zodat een groeiproces weergegeven kan worden.

Je kan in MyPortfolio aan de slag met twee types van formulieren:

  • Een webformulier: kan je zelf volgens een aantal mogelijkheden als template aanmaken. Studenten kunnen hierin vragen aangeboden krijgen, instructies krijgen om een verslag te schrijven of vragen om een werkstuk/fragment/contract op te laden.
  • Een competentieformulier: Het formulier is opgezet als een beoordelingsmatrix waarin je als docent competenties kan formuleren. De student kan o.b.v. de beoordelingsmatrix zichzelf scoren.

Op beide formulieren is er de mogelijkheid om feedback te vragen aan mensen van binnen de opleiding, peers en externen.

Meer info over MyPortfolio

Handleiding van MyPortfolio

Onedrive is een online opslagruimte waar je persoonlijke werkbestanden kan bewaren. Elke medewerker en student van KU Leuven beschikt over een eigen OneDrive-omgeving met 2 TB (of 2000 GB) aan opslagruimte. Mappen en bestanden op OneDrive kunnen gedeeld worden met een groep studenten, docenten of stagebegeleiders van binnen en buiten KU Leuven. 

bestanden delen in onedrive

Mogelijkheden van Onedrive:

  • Delen van bestanden en video's.
  • Feedback geven in M365-documenten.
  • Extern delen van bestanden.
  • Mogelijk om bestanden te delen met meerdere personen.
  • Aanmaak van templates in Word/Excel en bewaren in Onedrive.
  • De bestanden zijn toegankelijk vanop pc's, tablets of smartphones, en vanaf eender welke locatie.

Bestanden delen in Onedrive

Onenote Class Notebook is een handige tool om individueel werk van studenten te beoordelen en van feedback te voorzien. In de omgeving zijn aparte ruimtes voorzien voor het samenwerken tussen docent en student en tussen studenten onderling.

Je kan een klasnotitieblok aanmaken in de cursusinhoud van je Ultra vak via Content market.

Een klasnotitieblok is verdeeld in sectiegroepen (1), die telkens bestaan uit 1 of meerdere secties (2). Elke sectie kan 1 of meerdere pagina's (3) bevatten. Als docent moet je goed nadenken vooraleer je een Notebook omgeving aanmaakt. Je kan op voorhand de secties instellen die elke student zal zien. Je kan de samenwerkingsruimte ook afsluiten voor de studenten of juist niet. Achteraf aanpassingen doorvoeren, is moeilijker en arbeidsintensief.

 

Templates (voor opdrachten/reflectievragen/…) kunnen aangemaakt worden in de inhoudsbibliotheek, en gedistribueerd worden naar de notitieblokken van de studenten. Het is niet mogelijk om een template aan te maken voor je klasnotitieblok. Maar je kan wel een sectie (bv inhoudsbibliotheek) van een andere klasnotitieblok kopiëren naar je nieuwe klasnotitieblok.

Sjablonen in Onenote

Studenten kunnen verschillende vormen van informatie gebruiken in hun werk: embedden van Youtube video's, knipsels van internet, foto's, audio,… . Inhoud is doorzoekbaar, zelfs in afbeeldingen en audiofragmenten. Het werk van de studenten kan individueel opgevolgd worden. Feedback kan via audio of video gegeven worden.

Deze optie is niet mogelijk indien er externen (bv. stagebegeleiders) toegang nodig hebben!

Meer info over Onenote Class Notebook

Ultra Portfolio is door iedere student vrij aan te maken binnen Toledo. De student kan via eigen keuze of via een sjabloon het portfolio vorm geven.​ 

Mogelijkheden van Ultra Portfolio: 

  • Portfolio kan gedeeld worden met externe personen buiten Associatie KU Leuven. 
  • Sjablonen zijn mogelijk, maar ze zijn publiek beschikbaar. 
  • Enkele algemene feedback/commentaar is mogelijk, geen inline opmerkingen. 
  • Het delen van de portfolio kan enkel als snapshot. Bij aanpassingen zal de portfolio steeds opnieuw gedeeld moeten worden. 

Ultra Dagboek is een persoonlijke ruimte voor studenten om privé met de docent te communiceren. Ze kunnen hier hun meningen en ideeën delen over bepaalde onderwerpen of cursusgerelateerd materiaal bespreken en analyseren. Ultra Dagboek kan ook als een reflectief instrument gebruikt worden: studenten kunnen reflecteren op het leerproces.

Mogelijkheden van dagboeken:

  • Studenten kunnen onbeperkt entries maken.
  • Makkelijk toevoegen van afbeeldingen en verschillende tekstformaten.
  • Je kan gebruik maken van Math, image, media, YouTube.

Deze optie is niet mogelijk indien er externen (bv. stagebegeleiders) toegang nodig hebben!

Nood aan hulp?

Heeft u vragen over de migratie van BB portfolio van de oude naar de nieuwe toepassing, aarzel niet om contact op te nemen met de Toledo ondersteuning in uw faculteit of onderwijsinstelling (of contacteer het Toledoteam) om een mogelijke aanpak te bespreken.

 

Enkel voor Odisee - Odisee Portfolio's

Docenten die nog gebruik maken van het Blackboard Portfolio kunnen contact opnemen met ICTO i.v.m. de beschikbare alternatieven.